Psihoterapie individuala

Ce este psihoterapia individuala:

Psihoterapia este un proces complex, care implica o metodologie specifica, scopul acesteia fiind reducerea sau eliminarea unor simptome sau probleme de natura psihologica, modificarea unor comportamente sau atitudini cauzatoare de suferinta si imbunatatirea starii de bine si a calitatii vietii individului.

Psihoterapia faciliteaza auto-observarea, auto-cunoasterea, maturizarea si dezvoltarea persoanei aflate in terapie.

Procesul terapeutic este bazat pe relatia profesionala dintre terapeut si client/a si are loc prin interactiune si comunicare.

Relatia terapeutica are ca fundament autenticitatea si increderea reciproca si se supune unui cadru bine definit, etic, terapeutul manifestand o atitudine neutra, care vizeaza bunastarea clientului/clientei si indeplinirea obiectivului terapeutic al acestuia/acesteia. Aceasta relatie este unilaterala, terapia fiind centrata doar pe client.

Metodele si tehnicile folosite pot fi diferite, in functie de formarea, parcursul profesional si stilul terapeutului, dar si de obiectivul specific al clientului/clientei, nevoile si personalitatea acestuia/acesteia.

In cadrul confidential, securizant si empatic al terapiei, clientul/clienta poate sa se manifeste in mod autentic, vulnerabil si sa vorbeasca despre absolut orice, fara teama de a fi judecat/a, criticat/a sau luat/a in ras pentru gandurile, emotiile sau actiunile sale.

Cum se desfasoara prima sedinta:

Relatia care se stabileste intre client/a si terapeut are un rol important in desfasurarea terapiei. Fiecare terapeut este unic si fiecare client/a este unic/a. De aceea, ca in orice tip de relatie, stilul unui terapeut nu se va potrivi tuturor si primele sedinte permit clientului/clientei si terapeutului sa se cunoasca si sa decida daca doresc sa lucreze impreuna.

In prima sedinta, este abordat motivul pentru care persoana a venit in terapie si care sunt asteptarile sau dorintele sale referitoare la terapie. Terapeutul va informa de asemenea clientul/clienta despre cadrul terapeutic, iar acesta/aceasta va avea ocazia de a-i adresa terapeutului orice intrebare legata de serviciile sale sau alte aspecte legate de terapie.

In acest fel, clientul/clienta va putea evalua daca se simte suficient de confortabil pentru a continua terapia, iar terapeutul, daca considera ca are abilitatile necesare pentru a ajuta clientul/clienta in rezolvarea problemei cu care vine in terapie.

Dupa prima/primele sedinte, daca se hotaraste de comun acord continuarea terapiei, se va face un contract de terapie, in cadrul caruia se va defini un obiectiv (ce doreste clientul/clienta sa obtina prin terapie), precum si criteriile de verificare (cum se va sti ca obiectivul este atins). Pe baza acestui contract, terapeutul va defini apoi un plan de terapie.


Costul unei sedinte: 85Euro.

Pentru persoanele aflate in dificultate financiara precum cele cu venituri mici, fara un loc de munca sau studenti, pretul poate fi redus. Nu ezitati sa intrebati daca reducerea de pret se poate aplica in situatia dumneavoastra.

Plata se efectueaza integral de catre client/a dupa fiecare sedinta, dupa care acesta/aceasta va primi o factura.

Durata unei sedinte: 50 de minute.

Reprogramarea sau anularea unei sedinte:

In situatia in care clientul/clienta trebuie sa reprogrameze sau anuleze o sedinta, este necesara informarea terapeutului cu cel putin 24 de ore inainte. In caz contrar, sedinta programata va fi platita integral.

Frecventa sedintelor de psihoterapie:

In cele mai multe cazuri, sedintele de psihoterapie individuala se desfasoara o data pe saptamna, de obicei in aceeasi zi si la aceeasi ora, daca este posibil. Acest lucru este necesar atingerii obiectivului propus si producerii schimbarii dorite.

In cazul persoanelor care calatoresc frecvent sau locuiesc intr-un alt oras, exista posibilitatea alternarii sedintelor la cabinet cu cele online (pe Skype).

Sunt si situatii care necesita o sustinere psihologica intensa si frecventa poate fi de doua sedinte pe saptamana, dar si situatii in care o sedinta la doua saptamani este suficienta.

Pentru ca terapia sa fie eficienta, nu este recomandat ca timpul dintre sedinte sa fie prea mare sau sedintele sa aiba loc  fara o frecventa precisa.

Sedintele de psihoterapie individuala pot fi alternate cu cele de psihoterapie de grup.

Acest aspect va fi discutat si stabilit impreuna cu terapeutul pentru a gasi solutia optima situatiei dumneavoastre.

Durata terapiei:

Durata terapiei este variabila, in functie de natura problemei, nevoile si obiectivele persoanei care vine in terapie.

In unele cazuri, terapia poate fi de scurta durata (aproximativ 12 sedinte) sau de lunga durata (cateva luni sau chiar ani) in anumite cazuri.

Pentru a simti o ameliorare sau reducere a problemei/suferintei sunt recomandate cel putin 10-12 sedinte de terapie, iar pentru producerea unor schimbari majore si durabile 6-12 luni de terapie.

Incheierea terapiei:

Incheierea terapiei are loc atunci cand obiectivul pentru care se vine in terapie este atins.

Este important ca oprirea terapiei sa fie discutata impreuna cu terapeutul cu cel putin doua sedinte in prealabil.


Consultatiile si sedintele se desfasoara numai pe baza de programare la numarul de telefon: +31 (0) 640 589 090.

Daca nu voi fi disponibila cand sunati, va rog sa lasati un mesaj vocal dupa semnalul sonor, mentionand numele dumneavoastra si numarul de telefon la care va pot contacta si va voi suna inapoi cat mai curand posibil.

Daca aveti intrebari, le puteti adresa trimitand un e-mail: wabisabipsy@gmail.com.