Psihoterapie de grup

“Greutatea dusă în comun devine un fulg”

Proverb românesc

 

Ce este psihoterapia de grup?

Psihoterapia de grup are loc atunci cand un anumit numar de persoane (de obicei 6-12) cu preocupari sau obiective comune, se intalnesc cu regularitate, intr-un cadru specific, sub indrumarea unuia sau mai multor terapeuti, cu scopul de a-si impartasi experientele si a cauta impreuna solutii dificultatilor cu care se confrunta.

Prin intermediul grupului de terapie, membrii acestuia isi dezvolta capacitatea de auto-observare, isi descopera modul de comunicare si interactiune cu ceilalti, invata sa identifice si sa inteleaga cauzele si efectele comportamentelor nedorite si sa le schimbe cu unele mai eficiente.

Interactiunea cu ceilalti membri ai grupului ofera posibilitatea persoanei sa afle cum este perceputa de ceilalti si sa-si dezvolte abilitatile interpersonale, prin intermediul atitudinii de daruire si primire.

Sedintele de terapie de grup pot fi alternate cu cele de terapie individuala sau nu. Acest lucru poate fi decis impreuna cu terapeutul, in functie de nevoile, obiectivul terapeutic si posibilitatile de timp si financiare ale fiecarei persoane.

Cui se adreseaza?

  • Persoanelor care doresc sa-si dezvolte capacitatea de a face fata situatiilor dificile din viata lor.
  • Persoanelor care se confrunta cu probleme de ordin relational: conflicte, comunicare ineficienta, dificultatea de a fi autentic in relatiile cu ceilalti, dificultatea de a pune limite si a spune Nu, de a-si exprima liber sentimentele, timiditate excesiva, lipsa increderii in sine sau in ceilalti, dificultatea de a crea sau mentine relatii, teama de intimitate, dificultati de integrare intr-un grup etc.
  • Persoanelor care sufera de solitudine sau se simt neintelese si neacceptate de ceilalti.
  • Persoanelor care vor sa dobandeasca o cunoastere de sine profunda, sa faca o schimbare majora in viata lor, sa se maturizeze si sa se dezvolte la nivel personal.

Cum se desfasoara?

A ne alatura unui grup de persoane pe care nu le cunoastem poate parea intimidant, insa intalnirile grupului de terapie se desfasoara intr-un cadru securizant, empatic si confidential. Astfel, grupul devine intr-un timp scurt o sursa valoroasa de suport si ajutor, bazata pe incredere si onestitate reciproca.

In grupul de psihoterapie, membrii acestuia interactioneaza liber, acompaniati de terapeut/terapeuti, care se asigura ca regulile de functionarea a grupului sunt respectate si pun la dispozitia membrilor instrumentele necesare pentru facilitarea auto-observarii, vindecarii si dezvoltarii anumitor abilitati.

Nu exista mod de a fi si a se exprima/manifesta corect sau gresit, fiecare persoana este acceptata, ascultata cu empatie si respectata asa cum este.

Beneficiile psihoterapiei de grup:

  • Crearea unei retele personale de suport:  Ceilalti membri ai grupului te asculta cu atentie si respect si te sustin printr-o atitudine de empatie si compasiune, lipsita de critica sau judecata. Prin urmare, iti poti exprima trairile cu incredere si experimenta in siguranta noi comportamente, in sanul unui grup care te intelege, iti ofera suport si feedback direct si sincer.
  • Nasterea sau recastigarea sperantei. Membrii grupului se pot ajuta unii pe ceilalti impartasind informatii. Afland cum au reusit alte persoane din grup sa rezolve sau gestioneze probleme asemanatoare, te simti mai usurat/a si mai capabil/a sa faci fata problemelor tale si poti gasi noi idei pentru solutionarea acestora.
  • Cresterea increderii si a stimei de sine. Membrii grupului au personalitati si parcurs diferit si privesc lucrurile intr-un mod diferit. Impartasind din abilitatile si cunostintele lor celorlalti membri ai grupului si primind feedback-ul acestora pentru ajutorul pe care il ofera, fiecare membru va invata sa isi cunoasca si valorizeze resursele personale,  sa-si aprecieze unicitatea, dezvoltandu-si increderea in sine. 
  • Reevaluarea modului de a vedea lucrurile. Exprimand ceea ce gandesc si simt si ascultandu-i pe ceilalti cu regularitate ii determina pe membri grupului sa priveasca lucrurile si din alte unghiuri si sa constientizeze faptul ca nu sunt singuri in suferinta pe care o traiesc sau dificultatea/problema cu care se confrunta.
  • Atasament securizant. In mediul suportiv si securizant al grupului, membrii acestuia pot experimenta noi trairi si practica noi comportamente, fara teama sau presiune, putand astfel sa le puna in practica cu incredere si inafara grupului. De asemenea, efectul de suport al grupului se mentine si intre sedinte, facilitand curajul de a actiona intr-un mod diferit, benefic, in viata de zi cu zi. Stiind ca poti impartasi apoi despre experientele tale unui grup de oameni care te vor asculta si carora le pasa de tine, te vei simti incurajat/a. Stiind ca niste oameni sunt acolo pentru tine si atunci cand reusesti si atunci cand nu, te motiveaza si-ti dezvolta forta interioara si increderea.
  • Sentimentul de apartenenta si acceptare. Facand parte dintr-un grup in care iti poti impartasi liber trairile, fara a fi judecat/a, te elibereaza de sentimentul de a te simti singur/a sau neinteles/neinteleasa si te poate ajuta in reducerea sau eliminarea simptomelor  sau a dificultatilor, a stresului sau suferintei psihologice cu care te confrunti.

Psihoterapie de grup in limba romana:

Terapeute facilitatoare:

Monica Chirvase – psiholog si terapeut in analiza tranzactionala

Dana Popa – terapeut sistemic transcultural, de familie si relatii.

  • Un nou grup in limba romana va demara imediat ce exista un numar de minim 7 persoane inscrise pentru respectivul grup.
  • Daca grupul din care doriti sa faceti parte este complet, veti fi adaugat/a pe o lista de asteptare pana la crearea unui al doilea grup sau eliberarea unui loc in grupul deja format.

Cost: 75 de Euro/persoana.

Durata unei sedinte: intre 3 si 4 ore, in functie de numarul de persoane din grup (minim 7 – maxim 12).

Frecventa: o sedinta la trei saptamani, de obicei in aceeasi zi a saptamanii.

Locatia: Amsterdam sau Haga.

Conditii de participare:

  • Pentru participarea in grupul de terapie este necesara o consultatie initiala, in individual, cu una dintre terapeute.
  • Participarea in grupul de terapie trebuie sa fie pentru cel putin 10 sedinte.
  • Plecarea din grupul de terapie trebuie anuntata atat terapeutelor, cat si membrilor grupului, cu cel putin o sedinta inainte.

Daca aveti intrebari sau doriti sa va inscrieti in unul din grupurile de psihoterapie, va rugam sa trimiteti un e-mail: wabisabipsy@gmail.com sau  popadc@gmail.com